Jak uniknąć przejedzenia w święta?

Jak uniknąć przejedzenia w święta?

Porady specjalisty dietetyka

Święta Bożego Narodzenia to czas kiedy stół ugina się pod wpływem wysokokalorycznych potraw. Wielu z nas przygotowuje bardzo duże ilości jedzenia, a nie tyle ile potrzeba dla gości. Tak więc duża część potraw ląduje później w koszu na śmieci. 

Przygotowując potrawy pomyślmy również o ograniczeniu tego, co w nich najbardziej kaloryczne, na przykład:

  • zamiast do sałatki jarzynowej dodać tylko majonez, użyjmy pół na pół majonezu z jogurtem,
  • do sernika lepiej dodać ser twarogowy chudy niż półtłusty,
  • do innych ciast więcej owoców.
  • nakładajmy potrawy na mały talerz, co da nam wrażenie, iż zjedliśmy więcej.
  • bardzo ważne jest też to, aby po kolacji wigilijnej iść na godzinny spacer, co wspomoże nam trawienie.

A co przed kolacją wigilijną?

Zgodnie z tradycją wigilijną wielu z nas przestrzega postu. Jednak pamiętajmy o regularności posiłków i trzymajmy się zasady takich samych odstępów między posiłkami.

Proponowałabym na śniadanie pierwsze zjeść:

  • 2 kromki pieczywa razowego,
  • 2 plasterki sera twarogowego,
  • pomidora,
  • sałatę i
  • paprykę czerwonąj;

Na drugie śniadanie:

  • jabłko (lub pomarańczę),
  • mały kubeczek kefiru,

Na przekąskę przed kolacją wigilijną:

  • mały kubeczek jogurtu naturalnego i
  • szklankę soku marchwiowego, jednodniowego.

Pamiętajmy również, aby do każdego posiłku wypić co najmniej szklankę wody mineralnej lub kubek herbaty zielonej i nie podjadać! Taki zestaw posiłków poprawi naszą pracę jelit i sprawi, iż nie będą dokuczać nam wzdęcia.

mgr Klaudia Łochocka-Mailkowska
dietetyk medyczny

Partnerzy

  • Stanley-Med Sklep Medyczny
  • Allianz
  • Pzu
  • Mondial Assistance
  • Klub Kobiet Przedsiębiorczych
  • Karta rodziny dużej
  • Miejsce przyjazne seniorom
  • Warta Poznań