Święta Bożego Narodzenia to czas kiedy stół ugina się pod wpływem wysokokalorycznych potraw.
Potrawy wigilijne pomimo tego, że postne to są wysokokaloryczne. Pamiętajmy również że trzymanie ścisłego postu nie jest zdrowe dla naszego organizmu i warto w ciągu przed kolację wigilijną zjeść lekkie pierwsze i drugie śniadanie oraz mały podwieczorek. Regularność posiłków jest bardzo ważna dla naszego zdrowia i znacząco wpływa na ilość zjadanego jedzenia podczas kolacji.
Kaloryczność tradycyjnej kolacji wigilijnej:
- Zupa grzybowa, zabielana z makaronem - 175 kcal
- Barszcz z uszkami - 156 kcal
- Porcja smażonego karpia ok. 300g - 287 kcal
- 4.Filet korzenny śledziowy matjas w oleju ok. 70 g – 256 kcal
- 5.Porcja ryby po grecku 200 g – 280 kcal
- 6.Pierogi z kapustą i grzybami 5 szt. – 340 kcal
- 7.Porcja sałatki warzywnej z majonezem ok. 200 g – 311 kcal
- 8.Szklanka kompotu z suszu – 40 kcal
- Całość bez deseru daje nam aż 1845 kcal
Dodajmy do tego tradycyjne desery:
-
Makowiec 100g – to aż 400 kcal
-
Sernik 120g – 305 kcal
-
Piernik bez polewy ok. 180g – 180 kcal
-
Ciasto drożdżowe – 150 kcal
- Kolacja wigilijna + makowiec i sernik to aż 2550 kcal!
Co więc zrobić, aby po świętach nie mieć dodatkowych kilogramów?
Pamiętajmy, że święta to nie tylko Wigilia. Nie musimy wszystkiego jeść na kolację 24 grudnia. Rozłóżmy sobie swoje ulubione potrawy na całe 3 dni świąt.
Jak zmniejszyć kaloryczność potraw wigilijnych?
Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto zrób z razowej mąki żytniej i rozwałkuj je możliwie jak najcieniej.
- Nie odsmażaj pierogów przed podaniem tylko podgrzej je w piekarniku. Pierogi podgrzewane w piekarniku pięknie się zarumienią, a nie nasiąkną tłuszczem z patelni.
Karp smażony w panierce
Karp to jedna z najtłustszych ryb, a dodając do tego panierkę i olej to przepis na dietetyczną katastrofę. Jeżeli możesz to zastąp karpia inną chudszą rybą. Jeżeli jednak nie wyobrażasz sobie świąt bez karpia to spróbuj ograniczyć jego kaloryczność, są na to trzy sposoby:
- Upiecz karpia w piekarniku pod folią,
- Zastąp mąkę pszenną mąką kukurydzianą, która nie wchłania dużej ilości tłuszczu,
- Smaż karpia na małej ilości oleju rzepakowego lub bez tłuszczu na patelni ceramicznej.
Sałatka jarzynowa
Majonez to prawdziwa bomba kaloryczna. Zastąp go jogurtem. Jeśli wymieszasz go z ugotowanym żółtkiem i łyżeczką musztardy, prawie nie będzie czuć różnicy.
Kompot z suszu
Kompot z suszu ułatwi strawienie potrwa wigilijnych, ale nie może on zawierać dodatkowego cukru. Jeżeli jest to możliwe to nie dosładzaj kompotu cukrem. Owoce suszone mają w sobie dużą ilość naturalnego cukru. Jeżeli jednak kompot nie jest wystarczająco słodki dodaj do niego naturalnego miodu lub stewii.
Kluski z makiem
W większości przepisów zalecane jest mieszanie maku pół na pół z miodem. Zastąp połowę miodu jogurtem naturalnym, a masa będzie znacznie lżejsza. Jeżeli masa nie będzie wystarczająco słodka możesz dodać 2 – 3 łyżeczki stewii.
Jak przetrwać święta bez dodatkowych kilogramów?
Pamiętaj, że Święta Bożego Narodzenia trwają kilka dni, a więc nie trzeba jeść wszystkiego w dniu wigilii. Zostaw sobie trochę przysmaków na pozostałe dni świąteczne.
Pamiętaj również o aktywności fizycznej - regularne spacery sprawią, że nasz brzuszek poczuje się lepiej.
mgr Klaudia Łochocka-Mailkowska
dietetyk medyczny